Liefde in de Lage Landen

Wat is het belangrijkst in het leven? De liefde. Ik schreef er een boek over: Liefde in de Lage Landen. Een portret van Nederland in vijftien huwelijken, Spectrum. (Bestel hier)

In het boek trekken verspreid over zes eeuwen vijftien verbintenissen voorbij, die kenmerkend zijn voor een tijd en een klasse. Hoe kwamen die huwelijken tot stand? Konden de echtelieden in vrijheid voor elkaar kiezen? Onder welke voorwaarden mochten ze scheiden? Wat gebeurde er als ze verliefd werden op iemand van hetzelfde geslacht? Welke regels stelden de overheid en de kerk? En waardoor verloor het huwelijk zijn status als heilig instituut?

Terwijl het land om hen heen verandert, maken onder meer Willem van Oranje en Charlotte de Bourbon het begin van de Opstand mee, delven Wilhelmina van Pruisen en Willem V het onderspit tegen de Fransen, ondersteunt Adelheid Solger haar man Johan Rudolf Thorbecke bij zijn hervormingen, verzetten Heleen Rietberg en Piet Kuipers zich tegen de Duitse bezetters, dagen de provo’s Luud  Schimmelpennink en Afrain Groot de naoorlogse regenten uit en sluiten Anne Marie Thus en Helene Faasen het eerste homohuwelijk. Iedere liefde heeft een ander decor. En alle momentopnamen samen vormen een portret van Nederland.

Publiciteit

Optreden in De Cultuurshow, 14 juni 2020 (vanaf 1:50 min).

'Markante echtparen,' De Telegraaf, 23 juni 2020.

'Het huwelijk is een graadmeter van de tijd,' Trouw, 27 juni 2020.

Optreden in Aan tafel van RTV Utrecht, 29 juni 2020 (vanaf 8:30 min).

'Nederland in 15 liefdeslessen,' recensie op Biografieportaal, 2 juli 2020.

'De geschiedenis van Nederland door een roze bril,' interview Historisch Nieuwsblad, 9 juli 2020.

Optreden in Bertop5, 13 juli 2020 (vanaf 16:47 min).

'Geschiedenisles aan de hand van vaderlandse stellen,' Leidsch Dagblad, 13 augustus 2020.

Optreden in de podcast van NPO1 Lezen in het donker op NPO1, 31 augustus 2020.

'Huwelijks wel en wee,' Vind, 39, oktober 2020.

'Stoet huwelijken schetst beeld van het verleden,' Reformatorisch Dagblad, 16 oktober 2020.

'Op speelse en overtuigende wijze vertelde verhalen uit de Nederlandse geschiedenis', Alles over boeken en schrijvers, 27 november 2020.